01 jul
3 dagen tot De Tour Waarom is fietsen in Nederland populair en tafeltennis in China?
Waarom is fietsen in Nederland populair en tafeltennis in China?

De wereld raakt steeds meer verbonden, wat betekent dat voor sport? Ondanks de mondialisering houden we in Nederland nog steeds het meest van voetbal, schaatsen en fietsen, terwijl de Chinezen liever tafeltennisen. Hoe zijn deze voorkeuren ontstaan? Dat zijn vragen waar prof. dr. Maarten van Bottenburg (Sportontwikkeling, UU) in zijn boek Verborgen Competitie antwoord op probeert te vinden. Een 'mondiale uniforme sportcultuur' is nog ver te zoeken volgens hem. Dat komt doordat landen hun eigen sociale en culturele betekenis toekennen aan verschillende sporten, ingebed in sociaal-historische ontwikkelingen.

Hoewel het in Europa, Afrika en Zuid-Amerika soms allemaal om voetbal lijkt te draaien, zijn in Noord-Amerika, delen van Aziƫ en Oceaniƫ andere sporten populairder. Hoe de sporten zo verspreid zijn geraakt heeft te maken met landen die halverwege de negentiende eeuw een belangrijke plek innamen op het wereldtoneel. Allereerst verspreidden onder het gezag van de Engelsen cricket, hockey, rugby, tennis en voetbal. In Duitse gebieden raakten gymnastiek en handbal populair. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Amerika een leidende rol in de wereld en raakten sporten als basketbal en volleybal verspreid. Japan kwam in die tijd met judo, karate en andere vechtsporten. Die werden ook in Europa populair. Zo is judo nu de derde grote sport in Frankrijk, na voetbal en tennis.

Het zijn niet de kwaliteiten van een bepaalde sport, die bepalen wie in welk land een sport beoefent, stelt Bottenburg, maar verborgen competitie en sociale en internationale relaties. Meer weten over de betekenis van sport voor een samenleving in sociaal, cultureel en medisch opzicht? Kijk dan een van de Studium Generale lezingen in de serie Sportzomer terug.

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl