29 jun
5 dagen tot De Tour Van sporten word je gelukkig (en dat is gezond!)
Van sporten word je gelukkig (en dat is gezond!)

We gaan massaal naar de sportschool, letten op onze voeding en roken niet. We doen alles om gezond te blijven, maar hoe we psychisch in vorm blijven is nauwelijks een thema stelt psycholoog dr. Jan Walburg (voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos insituut). Toch is mentale gezondheid juist belangrijk om ook fysiek gezond te blijven. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en geluk laat zien dat positief in het leven staan ook een positieve uitwerking heeft op de gezondheid.

Maar het werkt ook de andere kant op: een goede gezondheid zorgt ervoor dat je je gemakkelijker gelukkig voelt. Lichamelijke beweging is volgens Walburg een goede remedie tegen depressies en andere klachten. Lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Psychiatrische zorginstellingen zouden daar veel meer mee moeten doen,” zegt Walburg.

Wat zijn de strategieën om mentaal gezond te blijven, om ons mentale vermogen te versterken en om een gelukkig leven te leiden? Kijk de lezing ‘De wetenschap van geluk. Mentale ziekte en gezondheid’ van Studium Generale terug.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl