28 jun
6 dagen tot De Tour Wat zijn de tips en tricks tijdens een tijdrit?
Wat zijn de tips en tricks tijdens een tijdrit?

De renners beginnen dit jaar de Tour met een tijdrit van 13,7 kilometer door de straten van Utrecht. Het is een race tegen de klok. De renners rijden hem alleen, en kunnen zich niet optrekken aan een voorloper. De wetenschap kan bijdragen om een zo goed mogelijke tijdrit te rijden. Zo blijkt dat een houding met hoeken van 90 graden het meest effectief is, want dan heb je de minste luchtweerstand. Omdat de renners in deze houding diep zitten, komen ze meer naar voren op het zadel, sommige renners hebben daarom een speciaal zadel voor de tijdrit.

Je kan ook specifiek trainen voor tijdritten, waarbij het van belang is dat je niet alleen even een kleine sprint in kan zetten, maar kan knallen over het hele parcours. Dat kan je trainen door duurtraining te doen op een klein verzet waarbij je veel omwentelingen per minuut maakt. Ook kracht is van belang. Tot slot kan technologie een handje helpen. Met een speciaal stuur dat meer naar voren staat, een dicht wiel, een puntige helm en een ander frame is in totaal zo’n 75 watt winst te behalen, waarmee je per uur ongeveer 10% sneller gaat.

Ben jij klaar voor de Tour de France? Kom naar Festival deBeschaving op 27 juni. Bepaal je maximale longinhoud, test je spierkracht of geef je over aan de Doping Dokters!

Scheur naar Tips & Tricks

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl