26 jun
8 dagen tot De Tour De marketingmachine achter de Tour
De marketingmachine achter de Tour

In 1951 nam wieler Wim van Est teveel risico bij de afdaling van de bergpas Col d’Aupisque en stortte 70 meter naar beneden. Wonder boven wonder was de wielrenner ongedeerd en mensen takelden hem met fietsbanden omhoog. Horlogemerk Pontiac sprong er meteen op in en bedacht de leus: “70 meter viel ik diep. Mijn hart stond stil. Maar Pontiac liep.”

De Tour was nog maar net begonnen of bedrijven begonnen slim gebruik te maken van de Tour als marketingmiddel. Coca Cola was er al vroeg bij, en de eerste renners moesten verplicht cola drinken aan het einde van de race.

Ook voor Utrecht biedt de Tour kansen dit jaar. Jo de Viet (Manager Marketing, Promotion and Hospitality van Le Tour Utrecht) legt in dit interview uit hoe Nijntje, het door Utrechter Dick Bruna getekende konijntje, symbool staat voor Utrecht tijdens de Tour en de mensen nieuwsgierig kan maken naar de stad.

Bedrijven verzinnen steeds gekkere dingen om de aandacht te trekken. Waarom werkt het ene marketingmiddel wel en het andere niet? Psychologe dr. Madelijn Strick (Sociale- en organisatiepsychologie, UU) doet onderzoek naar veelgebruikte strategieën in de reclame. Van humor tot kippenvelmuziek, wat werkt?

Scheur naar Wist je dat

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl