21 jun
13 dagen tot De Tour Kan een amateurwielrenner de Tour uitrijden?
Kan een amateurwielrenner de Tour uitrijden?

Sportarts in opleiding Tessa Backhuijs (Revalidatie, Verplegingswetenschap en Sport, UMC Utrecht) ging in 2012 de uitdaging aan: samen met 35 andere amateurrenners reed ze de Tour de France, één dag voor de professionele renners uit. Van Tessa Backhuijs hoor je de tips & tricks:

“Ik had nog nooit meer dan 150 kilometer op een wielrenfiets gezeten. En zo werd mijn Tour de France in 2012 een sportmedisch experiment. Was ik in staat in een jaar tijd fit genoeg te worden om de complete Tour de France, van 3442 kilometers, in 21 dagen af te leggen? Mijn onderzoeksvraag was: welke factoren bepalen of een amateur de volledige Tour de France uit kan rijden? Van belang bleek je pedaalkracht in verhouding tot je lichaamsgewicht. Tijdens een inspanningstest moet je meer dan 4,0 Watt per kilo lichaamsgewicht kunnen trappen. Leeftijd is een andere voor de hand liggende factor, maar bleek niet significant. Er was wel een trend zichtbaar dat de kans op het volledig uitrijden van de wedstrijd op een leeftijd ouder dan 45 jaar minder kansrijk is.

Ik zette een trainingsschema in elkaar, op basis van verschillende cursussen die ik tijdens mijn opleiding tot sportarts volgde. Het plan was als volgt: eerst trainingsuren maken, daarna focus op klimmen en snelheid. In de week voor de Tour had ik een taper-week: ik trainde minder, om mijn lichaam voor te bereiden om het grote evenement. Met ruim 7.500 kilometer op de teller als voorbereiding verscheen ik aan de start. Ik voelde me sterk en klaar voor de uitdaging. Ik wist dat ik het zou kunnen volbrengen, en dat lukte!”

Lees meer over Backhuijs’ Tour de France-ervaringen op haar blog.

Scheur naar Tips & Tricks

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl