20 jun
14 dagen tot De Tour Maakt een superpil voeding overbodig?
Maakt een superpil voeding overbodig?

In de wielersport fiets je vaak lange afstanden, waardoor het hebben van genoeg brandstof cruciaal is. Hebben pillen met alle benodigde voedingsmiddelen de toekomst? Op dit moment is er veel onderzoek naar het maken van voedingspillen. Nooit meer hoeven koken, alle mensen in derdewereldlanden kunnen voelen, geen overgewicht meer en het kan helpen met het verbeteren van sportprestaties. Ideaal, toch?

Toch kleven er ook veel nadelen aan, vertelt dr. Hans Dagevos (Consumptiesocioloog, WUR) aan KIJK magazine: “Eten is echt wel iets meer dan wat voedingsstoffen naar binnen werken, je hebt niet alleen voedingswaarden, maar ook ‘voelingswaarden’”. Een biochemische cocktail kan ons dan voorzien van alle voedingsstoffen die we op een dag nodig hebben. Maar het plezier dat veel mensen aan eten beleven gaat hiermee verloren. Denk aan een heerlijk krokant, vers broodje, een warme kop soep op een koude dag of de geur van een stoofpotje. In hetzelfde artikel zegt prof. dr. Renger Witkamp (Voeding en Farmacologie, WUR) dat het in theorie mogelijk is om voeding vervangende pillen te produceren. “Mensen met spijsverteringsproblemen krijgen per infuus in principe alle voedingsstoffen binnen. Maar al onze voedingsstoffen passen nooit in één pil, dan heb je een heel bord vol pillen nodig”. Bovendien zorgen de pillen er nog niet voor dat ons hongergevoel wordt gestild, waardoor je waarschijnlijk toch meer gaat eten dan nodig.

Met pillen ga je het niet redden, dus eet voorlopig maar een extra bord pasta voor het fietsen. Meer weten over voedseltrends en de 'voelingswaarde' van eten? Bekijk de lezing ‘Je bent wat je eet’ van Hans Dagevos bij Studium Generale.

Foto: Gabi Butcher via Flickr.com

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl