18 jun
16 dagen tot De Tour Tour de France ook voor vrouwen?
Tour de France ook voor vrouwen?

De Tour de France is nog steeds een evenement voor mannen. Wel rijden vrouwen sinds vorig jaar ‘La Course’, een race die naast de Tour de France wordt georganiseerd. La Course is slechts één etappe en er wordt dus niet door het hele land gefietst. Maar volgens wielrenster Marianne Vos is dit al een revolutionaire ontwikkeling. In sport is altijd al genderongelijkheid geweest, en ondanks dat er veel is veranderd, valt er nog veel te winnen.

Want waarom zien we voetbal nog steeds als een sport voor mannen, en denken we bij kunstschaatsen aan een sport voor vrouwen? Sportsocioloog dr. Agnes Elling (Mulier Instituut) deed onderzoek naar taboes in sport. De oorsprong voor genderverschillen in de sport ligt volgens haar in eeuwenoude denkbeelden. Inspanning is stoer en spel is competitief, kortom: sport is voor mannen. Dit beeld veranderde langzaam in de twintigste eeuw. Ook vrouwen mogen sindsdien meedoen. Dat de deelname van vrouwen ook nieuwe kwesties met zich meebrengt, laat de invoering van de seksetest zien. Zo werd er in de zomer van 2009 getwijfeld aan de vrouwelijkheid van Caster Samanya (wereldkampioene op de 800 meter hardlopen). Het blijkt nog lang niet gemakkelijk de grens te bepalen tussen mannen en vrouwen, en eeuwenoude denkbeelden over mannen en vrouwen te veranderen.

Verder lezen? Lees ook het blog ‘Grenzen en begrenzing van sporters’, naar aanleiding van de lezing die dr. Elling gaf bij Studium Generale.

Foto: Brian Carson via Flickr.com

Scheur naar Sport & Samenleving

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl