15 jun
19 dagen tot De Tour Wat doet een sportpsycholoog?
Wat doet een sportpsycholoog?

Je blijft maar nadenken over de penalty die je miste. Je zit met je hoofd meer bij je gebroken relatie dan bij het sporten. Of je zit zo gefrustreerd op de bank, dat je direct een blessure oploopt wanneer het veld op mag.

Afke van de Wouw, sportpsycholoog bij Vitesse en eerder werkzaam bij FC Utrecht, herkent dit soort problemen. Je mentale gesteldheid heeft invloed op sportieve prestaties. Door negatieve gedachten verhoogt de spanning in je lichaam en gaat de snelheid van je ademhaling omhoog. Dat zorgt voor minder zuurstof in je bloed en je spieren. Op die manier kan spanning leiden tot kramp en verzuring.

Een sportpsycholoog kijkt niet alleen naar de balans tussen lichaam en geest bij individuele sporters, maar kan ook onderzoeken hoe een groep sporters beter kan functioneren als team. Daarbij is ook de communicatie tussen de trainer en sporters van belang. Zo kan een extraverte coach bij een introverte groep sporters een mismatch zijn. In een interview geeft Van de Wouw het voorbeeld van een enthousiaste extraverte coach die aan zijn team vraagt: “Hoe zullen we de komende wedstrijd aanpakken, hebben jullie ideeën?” Waarop de spelers compleet dichtslaan. Het is dan de taak van de sportpsycholoog om te zorgen dat het wel gaat werken. Van de Wouw: “Door het introduceren van een flip-over waarop de coach open vragen noteerde over de speelwijze, konden de spelers hier rustig over nadenken, waarna de spelers het in de eerstvolgende teambespreking makkelijker vonden om hun mening te geven.”

In sport zit altijd een competitief element, dat zorgt voor druk bij de spelers. Meer weten over hoe spelers hiermee omgaan? Lees het blog van Studium Generale waarin tips worden gegeven om beter te presteren onder druk.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl