13 jun
21 dagen tot De Tour Hoeveel bier drink jij bij je sportclub?
Hoeveel bier drink jij bij je sportclub?

Bij 37% van de sportverenigingen in Utrecht wordt er altijd wat gedronken, zo blijkt uit onderzoek van de Gemeente Utrecht. Het aantal ligt nog hoger bij studentensportverenigingen, waar bij 88% van de verenigingen alcohol wordt genuttigd. Hoort alcohol bij de sport en hoe zit het bij de Tour de France?

De eerste decennia van de ronde van Frankrijk was alcohol geen taboe voor de renners. Er werd gedacht dat alcohol kon helpen om de Tour te winnen, doordat het de pijn verminderde en de wieler een euforisch gevoel gaf. Een populair drankje in de jaren ’30 was cognac, gemengd met sterke koffie en suiker. De bekende wielrenbroers Henri en Charles Pélissier brachten hier verandering in. Zij dronken geen druppel alcohol en wonnen het van de drinkers. Het is tegenwoordig dan ook not done om alcohol te nuttigen tijdens de Tour.

Het gebruik van geestverruimende middelen als alcohol is van alle tijden. Toch blijkt dat wat we acceptabel vinden te verschuiven. Tot enkele eeuwen geleden vond niemand het een probleem om overdag bier te drinken, omdat het drinkwater niet schoon genoeg was. Meer weten hierover? Bekijk dan de lezing ‘Geestverruimend’ terug.

Een passend biertje drinken tijdens het kijken naar de Tour? Utrechtse brouwerij De Leckere brengt speciaal voor de gelegenheid een Tourbier uit.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl