10 jun
24 dagen tot De Tour Bepaalt waar je woont hoe gezond je bent?
Bepaalt waar je woont hoe gezond je bent?

Veel bewegen is erg belangrijk voor een gezonde stad. Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen gebieden waar veel gefietst wordt en de gezondheid van haar inwoners. Het is dan ook een uitdaging voor de stad om een omgeving te creëren, waar lopen en fietsen aantrekkelijk is, maar waar het openbaar vervoer geen hinder van ondervindt.

In Utrecht wordt veel gefietst, maar in een gezonde stad draait het niet alleen maar om veel bewegen. Stadsgeograaf prof. dr. Martin Dijst (Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Mobiliteit, UU) stelt dat we ook moeten denken aan luchtkwaliteit, geluidsoverlast, verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van gezond voedsel. Deze factoren verschillen van buurt tot buurt. Omdat er in verschillende buurten verschillende sociale bevolkingsgroepen wonen hangt deze ‘ruimtelijke ongelijkheid’ vaak samen met sociale ongelijkheid.

Hoe Utrecht gezonder te maken, is dus ook een sociaal vraagstuk. Meer weten over de invloed van ruimtelijke inrichting op je gezondheid? Kijk hier het debat over de gezonde stad terug.

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl