08 jun
26 dagen tot De Tour Worden atleten echt elk jaar sneller, beter en sterker?
Worden atleten echt elk jaar sneller, beter en sterker?

Wel als je naar de sportprestaties van de afgelopen jaren kijkt. Wanneer sprinter Jesse Owens, wereldkampioen van 1936 op de 100 meter, een wedstrijd zou rennen tegen de huidige wereldkampioen Usain Bolt, dan zou hij 4 meter achterliggen als Bolt over de eindstreep komt. Een enorm verschil op de atletiekbaan. Maar volgens sportwetenschapsjournalist David Epstein moeten we ons echter niet te rijk rekenen. Records worden weliswaar massaal gebroken, maar we zijn niet uitgegroeid tot supermensen.

Waarom worden dan toch zoveel records gebroken? Allereerst beginnen we steeds eerder, meer en slimmer te trainen, doordat we meer kennis hebben van het menselijk lichaam. Zo dacht men 100 jaar geleden dat een gemiddelde lengte en gewicht het best was voor elke sport. Tegenwoordig zoekt men in elke sport naar mensen met de ideale lichaamsbouw specifiek voor die sport. Zwemmers moeten een lang bovenlichaam hebben, hardlopers lange benen. Ook de technologie helpt een handje. Biomechanische-analyse laat zien dat als Owen op dezelfde ondergrond als Bolt had gelopen, hij niet vier meter achter had gelegen, maar slechts één stap.

Meer weten? David Epstein hield over dit onderwerp een TEDtalk. Of kijk de Studium Generale lezing 'Altijd al cyborg' terug, waarin prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek (Filosofie van Mens en Techniek, Universiteit Twente) uitlegt hoe mens en techniek met elkaar verbonden zijn.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl