05 jun
29 dagen tot De Tour Hoe en wanneer plassen Tourrenners?
Hoe en wanneer plassen Tourrenners?

Je zal maar bijna bij de finish zijn, en ineens nodig naar de wc moeten. Wielrenners zitten tijdens de Tour vaak uren op de fiets en moeten veel drinken om uitdroging te voorkomen. Hoe gaat dat dan, als een renner moet plassen?

Sommige renners presteren het om al fietsend hun behoefte te doen. Dan vragen ze of een collega hen even duwt. Daarbij moeten de renners oppassen dat er niemand naast de zijlijn staat te kijken want als fans per ongeluk toeschouwer zijn, kunnen er boetes uitgedeeld worden. Die opgave blijkt lang niet altijd even makkelijk. De Belg Johan van Summeren kreeg in 2010 drie keer een boete voor het urineren in de buurt van fans. Andere renners springen van hun fiets af en gaan op zoek naar de dichtstbijzijnde boom. Het is dan strategisch om dat tegelijkertijd met een groep te doen om grote achterstand te voorkomen. Zo functioneert de groep tijdens de race als een soort kleine gemeenschap met ongeschreven regels over hulp aan anderen, wanneer bijvoorbeeld iemand moet plassen.

Al die renners plassen een hoop tijdens de Tour. Wist je dat er veel fosfor in plas zit en dat dit stofje essentieel is voor onze voedselvoorziening? Met de plastap bedachten wetenschappers een manier om fosfor op te vangen. Wil je meer weten over de fosfaatkringloop? Bekijk dan de lezing van Studium Generale van prof. dr. Louise Vet (Directeur Nederlands Instituut voor Ecologie).

Scheur naar Wist je dat

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl