03 jun
31 dagen tot De Tour Radicale actie voor ruimte voor fietsers
Radicale actie voor ruimte voor fietsers

De gemeente Utrecht probeert plek te maken voor fietsers in de stad. In het buitenland werd daar wel een heel creatieve oplossing voor gevonden. De burgemeester Arhúras Zuokas van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, was het helemaal zat dat auto’s op het fietspad parkeerden en besloot zelf actie te ondernemen: met een tank.

Zuokas kreeg voor zijn actie de Ig Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de jury laat Zuokas met zijn stunt zien dat “the problem of illegally parked luxury cars can be solved by running them over with an armored tank.”

Misschien niet de meest praktische oplossing, maar wel een manier om mensen aan het denken te zetten. En dat is precies de bedoeling van de Ig Nobelprijzen, die jaarlijks worden uitgereikt voor onderzoek dat ‘eerst aan het lachen, dan aan het denken zet’.

Meer over de Ig Nobelprijs en de manier waarop ze humor gebruiken om wetenschap bij een breder publiek onder de aandacht te brengen? Kijk de lezing van Ig Nobelprijswinnaar Kees Moeliker (conservator Natuurhistorisch Museum Rotterdam) bij Studium Generale terug waarin hij vertelt over zijn onderzoek naar necrofiele homoseksualiteit bij eenden.

Foto: ClickFlashPhotos / Nicki Varkevisser via Flickr.com

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl