02 jun
32 dagen tot De Tour Is jouw volgende fiets een geprinte fiets?
Is jouw volgende fiets een geprinte fiets?

Er rolt van alles uit de 3D-printer, zelfs fietsen kunnen sinds kort geprint worden. De eerste geprinte fiets is gemaakt van kunststof, super licht, maar wel zo sterk als staal. Normaal gesproken worden de versnellingen, pedalen en wielen in verschillende fabrieken gemaakt, maar bij de geprinte fiets komen alle onderdelen uit één printer.

De ontwikkelingen zijn nog niet zo ver dat we massaal fietsen kunnen printen, maar Ronald Gijsbertsen (actieonderzoeker en directeur SOMO) en Bas van Abel (creative director, Waag Society) zien kansen voor de 3D-printer voor een andere kijk op productie en materiaal. De hedendaagse consument is vervreemd van zijn producten, vinden zij. Want weet jij precies waar alle onderdelen van je fiets vandaan komen, en in welke omstandigheden ze gemaakt zijn? Doordat het productieproces ingewikkeld is voelt niemand zich er verantwoordelijk voor.

Gijsbertsen en Van Abel pleiten dan ook voor een verandering in onze omgang met producten: we moeten weer weten waar ze vandaan komen. Een manier om dit te doen is om weer zelf dingen te gaan maken. 3D-printen maakt het mogelijk om zelf lokaal producten te bouwen. Ook missende of kapotte onderdelen maak je na met een printer. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, dan is misschien jouw volgende fiets ook wel een geprinte fiets.

Wil je meer weten over een 3D-printer? Kijk dan de Studium Generale lezing 'Goed spul: materiaal met morele eigenschappen' terug. Tijdens de eerste minuten van de opname zie je hoe een 3D-printer aan het werk is en een kopje print.

Foto: Keith Kissel via Flickr.com

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl