27 mei
38 dagen tot De Tour Wat is jouw grootste fietsirritatie?
Wat is jouw grootste fietsirritatie?

Utrecht spant de kroon met het onnodig lang en vaak wachten voor fietsverkeerslichten. Zo blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond dat Utrecht met maar liefst 42 seconden wachttijd per kilometer veel slechter scoort dan veel andere steden. In september 2014 haalde Utrecht zelfs het nieuws vanwege een fietsfile van honderd meter lang op de Nachtegaalstraat. Deze file ontstond doordat de politie controleerde of er door rood gereden werd en alle fietsers zich opeens netjes aan de regels hielden.

The Happy Biking Project onderzocht wat de grootste fietsfrustratie is van Utrechters. De stoplichten staan op nummer één, gevolgd door drukke fietspaden, andere fietsers, bouwputten en auto’s. Lees hier de drie innovatieve oplossingen die bedacht werden naar aanleiding van dat onderzoek. Zo hoef je nooit meer te wachten voor een rood stoplicht door een groene golf met led verlichting, en rijden fietsers een stuk minder chaotisch door gekleurde lichtsporen op de weg.

Kunnen wiskundigen ervoor zorgen dat we sneller weer groen licht hebben? Lees het blog terug over de wiskunde achter stoplichten.

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl