25 mei
40 dagen tot De Tour Fietsen tegen een depressie
Fietsen tegen een depressie

“Pillen, praten en fietsen,” zo omschrijft prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU) het medicijn tegen zijn depressie. Tijdens de presentatie van zijn boek Kikker gaat fietsen sprak hij over depressie en hoe je daarmee om kunt gaan. Fietsen was voor hem vooral een manier om zichzelf weer onder controle te krijgen en de regie over zijn leven terug te winnen. “Ik liep letterlijk niet meer rond, want ik kon alleen maar blijven zitten. De enige manier om dat proces te keren is mijzelf het bevel geven: fietskleren aan en fiets jezelf het gat uit!."

Dat is dan ook de tip die hij meegeeft voor als je in de put zit: “Probeer greep te krijgen op jezelf, want hoe meer meer je greep krijgt op jezelf en wat er met jou aan de hand is, des te meer kun je het stuur van je eigen leven in handen nemen.” Van Buuren heeft al eerder een boek geschreven over depressie. Hij schreef over het opmerkelijke leven van beroemd binnenhuisarchitect en designer Jean-Michel Frank die door middel van creatieve activiteiten zijn depressie (tevergeefs) probeerde te bestrijden. Lees hier hoe Maarten van Buuren gefascineerd raakte over de manier waarop Jean-Michel Frank omging met zijn depressie.

Meer weten over hoe filosofen denken dat je geluk kunt bereiken? Lees het blog ‘Streven naar geluk’ naar aanleiding van de lezing met filosoof prof. dr. Paul van Tongeren (Radboud Universiteit Nijmegen).

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl