23 mei
42 dagen tot De Tour Pas op voor de hongerklop!
Pas op voor de hongerklop!

Als je niet goed voorbereid op de fiets stapt, dan kan het je opeens gebeuren. Je lijf voelt slap, alle energie vloeit uit je benen en je kan de top wel vergeten. Je hebt een hongerklop. Zelfs professionals tijdens de Tour de France komen wel eens ‘de man met de hamer’ tegen.

Wat is een hongerklop precies? Een hongerklop krijg je als je als sporter niet genoeg eet waardoor je koolhydraatreserves opraken. Je lichaam heeft twee soorten spiervezels; witte vezels en rode vezels. Wanneer je je inspant, gaan je witte spiervezels de opgeslagen koolhydraten verbranden. Je kan ongeveer een uur tot anderhalf uur intensief fietsen zonder je voorraad bij te vullen, maar daarna is je energie echt op. Je lichaam moet overschakelen naar de rode spiervezels en gaat vet- en eiwitten verbranden. Dit zorgt ervoor dat je niet meer maximaal kan presteren.

Erik Beukink, oud-renner, is dit ook overkomen tijdens de Giro van 1989. Volgens hem heeft het onderzoek naar sportvoeding ondertussen flink vooruitgang geboekt. “De tijden van biefstuk bij het ontbijt zijn voorbij: het stukje vlees heeft plaatsgemaakt voor veel koolhydraten, pasta, brood en muesli. Maar het menselijk lichaam blijft het menselijk lichaam. Het heeft geen brandstofmeter die is af te lezen en is dus nooit voor de volle 100% te voorspellen. Dat is ook de charme van de sport, en die van het wielrennen in het bijzonder,” zegt hij in 'Fietsica'

Een volle maag heeft niet alleen effecten op je sportprestaties, maar ook op je IQ. Prof. dr. Jan van Hooff (Emeritus Gedragsbiologie, UU) vertelt in een lezing van Studium Generale over kinderen die bij een IQ-test hoger scoren met een volle maag dan kinderen die niet genoeg gegeten hebben.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl