22 mei
43 dagen tot De Tour De aantrekkingskracht van lijden op de fiets
De aantrekkingskracht van lijden op de fiets

Hoogstwaarschijnlijk liggen afzien en lijden aan de basis van onze fascinatie voor de Tour. Wat bezielt atleten om dat te doen, wat doet het met je fysiek en mentaal? Je hoorde het tijdens het symposium ‘Afzien’.

Volgens prof. Toine Pieters (Geschiedenis van de Farmacie, UU) horen afzien en lijden bij de ontstaansgeschiedenis van de Tour. Toeschouwers willen spektakel zien, en renners delven daarbij het onderspit. Kunnen afzien onderscheidt de grote renners van de kleine, vertelt oud wielrenner en éénmalig Touretappe winnaar Maarten Ducrot. Meer nog dan de atletische prestaties is voor wielrenners pijn kunnen lijden de essentie van de sport.

Inspanningsfysiologen en sportartsen definiëren afzien als een extreme fysieke inspanning die leidt tot spierpijn en hevige vermoeidheid, vertelt sportarts prof. Frank Backx (Sportgeneeskunde, UMC Utrecht). Maar niet alles is te meten: “de beste maat voor fysiek afzien is toch de ervaring van de sporter zelf."

Volgens schrijver Bert Wagendorp moet het maar eens afgelopen zijn met de nadruk op lijden in het wielrennen. Marathonlopers, roeiers en schaatsers snakken net zo goed naar adem, maar je hoort ze nooit zeggen ‘Man, wat heb ik geleden’. Het lijden in het wielercircuit is volgens hem niets meer dan een romantische notie, een marketingsstunt, een pr-mogelijkheid. Wagendorp: “Lijden waaraan je zelf desgewenst een einde kan maken is helemaal geen lijden.”

Het avondje afzien kun je hier op elk gewenst moment herbeleven.

Scheur naar Wist je dat

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl