20 mei
45 dagen tot De Tour Wat zijn de effecten van grote sportevenementen?
Wat zijn de effecten van grote sportevenementen?

“Dit is het moment waarop Utrecht zich gaat presenteren aan de wereld.” “Dit is een impuls voor Utrecht als fietsstad en voor de breedtesport”. “Zo’n evenement zet jongeren aan het sporten en biedt grote kansen er economisch voordeel bij te hebben”. Dit zijn uitspraken die werden gedaan door wethouder Jeroen Kreijkamp, Utrechtse oud-burgemeester Aleid Wolfsen en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers.

Een groot sportevenement moet iets bijdragen aan de maatschappij: aan de internationale bekendheid van een stad, de volksgezondheid van haar inwoners, economische groei of sociale cohesie. Het WK in Zuid Afrika zou verschillende bevolkingsgroepen verenigen. De toeristen die op het WK in Brazilië afkwamen zouden een economische impuls aan het land geven. Op deze manier worden de miljarden die geïnvesteerd worden in zo’n enorm sportevenement gelegitimeerd. Maar worden de hoge verwachtingen van het maatschappelijk nut van deze sportevenementen ook waargemaakt?

Dr. Bake Dijk (Bestuurskunde, UU) en Frank van Eekeren (Bestuurskunde, UU) doen onderzoek naar de maatschappelijke impact van grootschalige sportevenementen. Eén van de succesfactoren om te zorgen dat grootschalige projecten op lange termijn effect hebben is volgens hen door samen te werken met lokale organisaties. Maar, stellen de onderzoekers in DUB, een sporttoernooi kan nooit een ontwikkelingsmodel zijn. Van Eeken: "Als de eerste prioriteit van Utrecht was geweest om kinderen aan het sporten te krijgen dan hadden ze beter geld kunnen uittrekken voor betere trainers en faciliteiten dan voor een sportevenement. Je wil zo’n toernooi om een aantal verschillende redenen: omdat het een mooi feestje is, om je stad in de picture te zetten en nog zo wat. Dat je iets van maatschappelijke waarde kunt bewerkstelligen is hooguit een van die redenen."

Kan Le Grand Depart bijdragen aan een gezonder en socialer Utrecht? Utrecht doet in ieder geval zijn best om de Tour zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen bij Utrechters. De uiteindelijke impact kan pas gemeten worden ná de Tour.

Foto: klaasjanb via Flickr.com

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl