19 mei
46 dagen tot De Tour Wie bepaalt wanneer het stoplicht op groen gaat?
Wie bepaalt wanneer het stoplicht op groen gaat?

Een kruispunt ziet er overzichtelijk uit, maar voor wiskundigen is het nog een hele klus om uit te zoeken wat de meest efficiënte manier is om het verkeer te laten doorstromen. Een kruispunt heeft al gauw dertig stoplichten, die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn. Zo heb je verschillende stoplichten voor voetgangers, fietsers en auto’s, maar ook verschillende richtingen waarin het verkeer rijdt; rechtdoor, linksaf, of rechtsaf en ga zo maar door. Productontwikkelaar Carl Stolz en verkeerskundige Bart Veroude, leggen uit hoe wiskunde hier een grote rol in kan spelen.

foto: kennislink.nl

“De rode lijnen in het model verbinden punten die met elkaar conflicteren”, licht Veroude toe. “Die mag je dus niet tegelijkertijd groen geven. De groene lijnen verbinden de punten die geen conflicten opleveren en wel tegelijkertijd op groen mogen.” Er werd een model bedacht waarin alle regels vastliggen waar een verkeerslicht aan moet voldoen. Met dit model kan je zelfs aangeven dat bepaalde verkeersstromen druk bezet zijn, en dus vaker op groen moeten.

Wil je meer weten over hoe wiskunde een rol kan spelen in het dagelijks leven? Lees dan het dossier Gecijferdheid van Studium Generale waarin je ook kan lezen hoe wiskundigen voorspellen dat religie gaat verdwijnen en hoe wiskunde in de kunst terug te vinden is.

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl