17 mei
48 dagen tot De Tour Waarom scheren wielrenners hun benen?
Waarom scheren wielrenners hun benen?

Zijn de gladde benen van Michael Boogerd je wel eens opgevallen? Veel professionele wielrenners scheren hun benen, al zijn de achterliggende redenen vaak onduidelijk. The Guardian journalist Trevor Ward ging op zoek naar beweegredenen van renners om hun benen glad te scheren. “Zijn gladde benen aerodynamisch?” vroeg hij aan verschillende experts. Zij bevestigen dat het scheren van je benen als renner inderdaad een marginale bijdrage kan leveren aan je snelheid, maar dan moet je je benen wel op een bepaalde manier scheren: helemaal glad, op twee kleine streepjes haar na van 10mm breed vlak voor de zijkanten van je benen. Deze kleine streepjes zouden de luchtturbulentie bevorderen waardoor er een gunstige luchtstroom ontstaat.

Deze aerodynamische streepjes zijn nog niet gespot bij de wielrenners, maar wat is dan wel de reden voor het scheren van de benen? De ene renner noemt de frequente beenmassages als reden, die voelen fijner bij gladde benen. De ander noemt het sneller helen van wonden en vermindering van de kans op infectie als reden. Ook ijdelheid speelt een rol, want spieren worden beter zichtbaar wanneer de benen geschoren zijn. Toch lijkt het vooral een traditie te zijn onder de renners. Door je benen te scheren, laat je zien dat je serieus met de sport bezig bent.

Het scheren van de benen kan misschien wel worden gezien als traditioneel gebruik in de wielrencultus, een uiterlijk kenmerk waardoor je bij de groep ‘professionele renners’ mag horen. Dat bij een groep horen belangrijk is, weten we door psychologisch onderzoek. Prof. dr. Frans Verstraten (Psychologische Functieleer, UU) sprak bij een lunchlezing over de kracht van groepen.

Scheur naar Tips & Tricks

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl