16 mei
49 dagen tot De Tour Afleiding werkt beter dan diëten
Afleiding werkt beter dan diëten

Je wil graag naar de sportschool, maar niet tijdens ‘Boer zoekt vrouw’? Je wil dolgraag afvallen, maar geniet minstens zoveel van een vette hamburger? Je wil graag minder drinken, maar wordt toch elke zondag wakker met een kater? Al deze dilemma’s hebben te maken met zelfregulatie en controle.

Prof. dr. Denise de Ridder (Gezondheidspsychologie, UU) onderzoekt in haar Selfregulation lab de rol van wilskracht in het weerstaan van korte termijnverleidingen tegenover lange termijn doelen. Minder alcohol drinken, vaker sporten of gezond eten: met wilskracht alleen hou je het niet vol. Je kan wel tien keer nee zeggen, maar bij de elfde keer geef je toch toe aan de verleiding en grijp je naar de rol koekjes.

Afleiding werkt beter. Het Stanford marshmallow experiment (1972) laat dit zien. Kinderen konden kiezen: nu één marshmallow of later twee. De kinderen die konden wachten bleken geen wilskracht te gebruiken, maar afleidingstrucjes. Zingen, of met de vingers op tafel tikken bijvoorbeeld. De Ridder’s advies is dan ook: ga nooit op dieet! Dat kost veel te veel wilskracht, en dat blijkt niet effectief. Hou je iets 30 tot 60 dagen vol, dan wordt het vanzelf een gewoonte, en dat werkt het best.

Meer weten? Kijk de lezing ‘De grote voedselverleiding’ van prof. De Ridder terug.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl