11 mei
54 dagen tot De Tour Hoogteziekte, genetisch bepaald?
Hoogteziekte, genetisch bepaald?

Hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid en soms zelfs vochtophopingen in je longen of hersenen. Hoogteziekte kan dodelijk zijn en ontstaat door een tekort aan zuurstof. En je kunt al hoogteziekte krijgen als je klimt boven de 2000 meter.

Dit jaar zullen de rijders van de Tour tijdens de 20e etappe het hoogste punt bereiken, namelijk de Col du Galibier op 2645 meter hoogte. Een goede voorbereiding voor de renners is dus erg belangrijk. Trainen op hoogte enkele weken voor de Tour verlaagt niet alleen het risico op hoogteziekte, maar verbetert ook de sportprestaties op lage hoogtes. Doordat de lucht op grote hoogte weinig zuurstof bevat gaat het lichaam vanzelf meer rode bloedcellen aanmaken, zodat er meer zuurstof naar de spieren gaat.

Toch heb je het niet helemaal in de hand, want hoogteziekte is deels genetisch bepaald. Wetenschappers van verschillende universiteiten publiceerden vorig jaar een artikel waaruit bleek dat Tibetanen, die op grote hoogte leven, een gen bezitten die zij hebben overgenomen van de al uitgestorven Denisova-mens. Dit gen zorgt ervoor dat het lichaam extra zuurstof transporterende rode bloedcellen produceert.

Kan gentherapie de oplossing zijn voor wielrenners met hoogteziekte? Het in kaart brengen van het menselijk genoom en genetische modificatie lijken de controle over onze genetische toekomst te vergroten. Maar waar ligt de grens van sleutelen aan je lichaam? Lees het Studium Generale achtergrondartikel over de ethische dilemma’s bij gentherapie.

Foto: will_cyclist via Flickr.com

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl