09 mei
56 dagen tot De Tour Sporten met hooikoorts
Sporten met hooikoorts

De zon schijnt, en het is perfect weer voor een tochtje op de racefiets of een sprintje door het park. Maar helaas, de lucht zit vol met pollen. Je ogen tranen, je neus loopt en je blijft maar niezen. Misschien herken je de symptomen wel: hooikoorts! Betekent dat dat je beter niet kunt sporten? Nee, maar timing is wel belangrijk. Sport liever niet ’s middags, maar bijvoorbeeld na een regenbuitje, dan zijn er minder pollen in de lucht. Of check de Pollenapp om te zien of het weer goed is voor je trainingsrondjes.

Hooikoorts is een allergische reactie, waarbij je afweersysteem te sterk reageert op stuifmeel. Hoe kan het dat de één daar zo’n last van heeft, terwijl de ander vrolijk doorfietst? Volgens dermatoloog en immunoloog dr. André Knulst (Dermatologie, UMC Utrecht), speelt aanleg een rol. Als je ouders hooikoorts hebben is de kans groter dat jij het ook hebt. Maar je kan zelf ook invloed uitoefenen. Door veel te bewegen verlaag je de kans op allergische reacties, terwijl roken de kans juist verhoogt. Beter inzicht in het proces van interactie tussen allergeen en cel, en de symptomen, kan effectievere behandelmethodes genereren in de toekomst, zoals een vaccinatie. Eén troost voor de sporter van nu: de helft van de allergieën verdwijnt op enig moment spontaan. Dus over je hooikoorts groei je misschien vanzelf heen.

Meer weten? Kijk de lezing ‘Voeding en allergie’ van dr. Knulst terug en kom erachter welke rol voeding speelt bij het ontwikkelen van allergieën.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl