07 mei
58 dagen tot De Tour Is sport de nieuwe kerk?
Is sport de nieuwe kerk?

Wat zijn de overeenkomsten tussen religie en sport? De twee hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken, schreef de inmiddels gepensioneerd socioloog dr. Ruud Stokvis in zijn boek Lege kerken, volle stadions. Hij onderzocht of sport de sociale functie van religie in West-Europa kan overnemen.

Religie heeft jarenlang gezorgd voor stabiliteit in Europa, maar wat gebeurt er als religie zijn betekenis verliest? Zou de samenleving dan uiteenvallen of zou de sociale functie door iets anders worden vervuld? Volgens Stokvis, die dit onderzoek uitvoerde voor het Mulier Instituut, is het stadion de nieuwe kerk, een moderne vorm van religie. “Mensen zijn van nature niet religieus maar sociaal. Het gevoel in een stadion is niet anders dan dat in een kerk,” zegt Stokvis in een interview in Trouw.

Is sport dan de nieuwe religie? Antropoloog prof. dr. Yme Kuiper (Rijksuniversiteit Groningen) denkt van niet. “In voetbal zie je veel onderdelen van religie terug, zoals bepaalde rituelen of verering van sporthelden, maar voetbal is meer een platform waar je niet alleen religie kan presenteren, maar ook andere onderwerpen die in de maatschappij een rol spelen.” Een mooi voorbeeld daarvan is het voetbal in de gevangenis op Robbeneiland tijdens het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime. Weten hoe dat zat? Kijk dan de lezing van Kuiper over de overeenkomsten tussen kerk en voetbal terug.

Scheur naar Sport & Samenleving

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl