05 mei
60 dagen tot De Tour Nooit meer dorst met een zelfvullende bidon
Nooit meer dorst met een zelfvullende bidon

Nooit meer afstappen maar al fietsende je bidon vullen, dat zou toch ideaal zijn? De Oostenrijkse industrieelontwerper Kristof Retezár (University of Applied Arts, Wenen) bedacht een systeem waarbij vochtige lucht omgezet wordt in schoon drinkwater.

Het systeem bestaat uit een zonnepaneel, een apparaat waar de lucht wordt gecondenseerd en een fles, waar het water kan worden verzameld. Door het zonnepaneel wordt energie verzameld waarmee het bovenste deel van het apparaat wordt gekoeld en het onderste deel van het apparaat juist warm wordt gehouden. Door middel van je eigen trapbewegingen komt er lucht in het systeem die afkoelt in het bovenste deel, maar door de warme onderkant condenseert in water. Je moet helaas wel heel wat uren fietsen om een volle bidon te krijgen, want op dit moment produceert het systeem één druppel water per minuut bij een luchtvochtigheid van 50% en een minimum temperatuur van 20 graden. Maar de ontwerper is optimistisch: “In gebieden met een hoge luchtvochtigheid zou een halve liter per uur moeten kunnen worden gemaakt”.

Niet alleen voor fietsers kan deze technologische uitvinding handig zijn, maar er zijn veel plekken op de wereld waar mensen nog steeds geen toegang hebben tot schoon water. Waterexpert prof. Marc Bierkens (Geowetenschappen, UU) zoekt uit welke oplossingen er zijn om het grote waterschaarsteprobleem op te lossen.

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl