02 mei
63 dagen tot De Tour Je bent wat je ouders aten
Je bent wat je ouders aten

Je fietst elke dag naar je werk, gaat twee keer per week naar de sportschool, maar je hebt toch last van een paar kilo’s teveel? Volgens prof. dr. Tessa Roseboom (Vroege ontwikkeling en gezondheid, AMC) kan je je hele leven gezond eten en sporten, maar de voedingsstoffen die je binnenkrijgt als foetus zijn misschien wel belangrijker voor je latere gezondheid. Dat is niet zo gek, als je je bedenkt dat alle belangrijke organen ontstaan in de eerste twaalf weken na de bevruchting. De bekende slogan ‘Je bent wat je eet’ is dus toe aan herziening. Je bent namelijk ook wat je ouders aten.

Roseboom deed onderzoek naar kinderen die zijn verwekt tijdens de Hongerwinter in 1945 en waarvan de moeders ernstig ondervoed waren tijdens de zwangerschap. Nu blijkt dat de Hongerwinterkinderen een dubbele kans op hart- en vaatziekten hebben, en vaker borstkanker of diabetes krijgen. Maar ook op sociaal vlak heeft een tekort aan voedingsstoffen gevolgen: kinderen verwekt in de Hongerwinter blijken vaker depressies en antisociale persoonlijkheidsstoornissen te hebben.

Een goed begin is dus het halve werk. Betere zorg voor en adviezen aan zwangere vrouwen zijn nodig, die worden nu vooral bang gemaakt door alle waarschuwingen en gevaren over voeding. Dat leidt soms tot een te krampachtige houding ten opzichte van hun dieet, waardoor ze het risico lopen essentiële voedingsstoffen te missen. Roseboom's advies: eet bewust en afwisselend, en zorg daarbij ook dat je genoeg beweegt en slaapt. Wie weet leg je als aanstaande moeder dan al de basis voor een Tour-winnaar in de dop.

Meer weten? Kijk de Studium Generale lezing ‘Je dieet, natuurlijk!’ terug, waarin prof. dr. Tessa Roseboom sprak over haar onderzoek.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl