28 apr
67 dagen tot De Tour Word jij met gentherapie een supersporter?
Word jij met gentherapie een supersporter?

Rommelen met je genen om tot ongekende sportprestaties te komen? Gentherapie wordt op dit moment al toegepast voor medische doeleinden: door patiënten met een bepaald virus te injecteren gaat hun lichaam bepaalde eiwitten produceren. Ook in de sportwereld kan dat voordelig zijn, bijvoorbeeld om je uithoudingsvermogen te vergroten.

Bekijk de muis in dit filmpje maar eens:

De muis is geïnjecteerd met het eitwit PEPCK-C, en heeft 20 keer zoveel uithoudingsvermogen als zijn tegenstander. Het middel is nog niet getest op mensen, maar zou volgens Toon van der Gronde (Farmacie, UU) en zijn medeonderzoekers een grote rol kunnen gaan spelen in de sportwereld. Huidige dopingtests kunnen deze lichaamseigen geproduceerde eiwitten moeilijk detecteren, waardoor sporters betere prestaties behalen en deze oneerlijke wijze onontdekt blijft.

Niet alleen in de duursport, maar ook in andere sporttakken kan spelen met genen wat opleveren. Een boxer kan zijn pijngrens verlagen met endorfine, en een gewichtsheffer kan genetische manipulatie gebruiken om zijn spieren verder te kunnen ontwikkelen. Hoogleraar Farmaceutische wetenschappen prof. dr. Toine Pieters (Geschiedenis van de Farmacie, UU) waarschuwt voor de risico’s die gendoping met zich meebrengt. “Naarmate de complexiteit van de behandeling stijgt, wordt detectie lastiger. De gezondheidsrisico’s worden ook groter. Je gaat knutselen op moleculair niveau, zonder dat je alle consequenties overziet.” (Bron: DUB)

Meer weten? Pieters spreekt op 20 mei over ‘Afzien’ samen met auteur Bert Wagendorp, columnist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld en wetenschapper prof. dr. Frank Backx over extreme prestaties in de topsport.

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl