27 apr
68 dagen tot De Tour Een sportershart
Een sportershart

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 200 mensen tijdens het sporten. Een vergrote hartspier is de meest voorkomende oorzaak van de plotselinge dood. Om die reden klinkt steeds vaker de roep om sporters te scannen. Is dat nodig, want wat zegt zo’n scan nou eigenlijk?

Dr. Tim Luijkx (Radiologie, UMC Utrecht) promoveerde op een onderzoek naar hartziekten bij sporters. Artsen hebben volgens hem een breder referentiekader nodig om te bepalen of dat wat ze op de MRI-scan zien ongewoon is. Zijn onderzoek laat zien dat het hart zich normaal gesproken evenredig vergroot met de geleverde sportieve prestatie. Daarnaast vergroot het hart zich gelijkmatig; wordt de linkerhartkamer groter, dan wordt de rechter dat ook. Niet alle sporten leiden tot een vergroting van het hart: bij een duursporter is te verwachten, maar bij een krachtsporter niet. Een vergrote hartspier is dus alleen bij de laatste gevaarlijk. Meer weten? Lees dan het interview met dr. Tim Luijkx op DUB.

Na een hartaanval, maar ook bij extreme duursport worden hartcellen vervangen door littekenweefsel. Cardioloog prof. dr. Roberto Bolli (Cardiologie, Universiteit van Louisville) sprak bij Studium Generale over zijn onderzoek waarbij mensen na een hartaanval hun eigen stamcellen toegediend krijgen om het hart te herstellen. Dat zou wel eens een revolutie in de geneeskunde kunnen betekenen.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl