22 apr
73 dagen tot De Tour Een berg in Nederland, kan dat?
Een berg in Nederland, kan dat?

Ruim tien keer hoger dan de 185 meter hoge Euromast, zo hoog moet de berg worden volgens ex-wielrenner, sportjournalist en bedenker Thijs Zonneveld. Nederland kan zo zijn eigen klimmers trainen, waardoor we betere resultaten kunnen behalen tijdens de Tour de France. Zonneveld: “Wij zijn gewoon heel slechte klimmers in Nederland, maar wij hebben dan ook geen bergen om in te trainen. Alleen Fransen, Spanjaarden en Italianen die hun hele leven al tegen een berg op fietsen winnen tegenwoordig. We hebben dus ook een berg in Nederland nodig.” Het klonk als een grap toen Thijs Zonneveld dit idee opperde in 2011, maar op dit moment zijn er veel professionals aan de slag om zo’n berg te ontwerpen. De berg moet tussen de één en twee kilometer hoog worden en multifunctioneel zijn, waarbij duurzaamheid, innovatie en sport de belangrijkste pijlers zijn. De binnenkant van de berg is hol, en zou ruimte kunnen bieden aan de opslag van CO2 en er is zelfs het idee om voedsel te verbouwen in de berg. Het gaat nog wel even duren voordat de berg er komt, maar tot die tijd kan je de ontwikkelingen hier nauwlettend in de gaten houden.

Wil je meer weten over de hindernissen die bij innovatie komen kijken of voorbeelden zien van duurzame experimenten in Utrecht? Bekijk de lezing ‘Groene innovatie’, waarin prof. dr. Marko Hekkert (Innovatie-en Milieuwetenschappen, UU) en Harm van den Heiligenberg, Msc (strateeg provincie Utrecht) praten over de factoren die cruciaal zijn bij duurzame innovaties. Hoe zorg je dat nieuwe ideeën niet in de experimentele fase blijven hangen?

Thijs Zonneveld spreekt op woensdag 20 mei bij Studium Generale op het symposium Afzien, een bomvolle avond over extreme prestaties en de aantrekkingskracht van topsport. Gratis en voor iedereen toegankelijk.

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl