20 apr
75 dagen tot De Tour Waarom breken de botten van wielrenners sneller?
Waarom breken de botten van wielrenners sneller?

Tijdens de Tour de France in 2014 gaven drie wielrenners op vanwege botbreuken na valpartijen. Uit onderzoek blijkt dat de botten van wielrenners sneller breken, omdat ze vaak een lagere botdichtheid hebben. Voor een goede opbouw van je botten is het belangrijk dat ze belast worden. Beweging waarbij contact is met de grond, zoals hardlopen, rennen of springen, oefent veel kracht uit op de botten. Het lichaam transporteert dan meer voedingsstoffen naar het bot en hierdoor wordt het sterker. Fietsers oefenen juist weinig kracht uit op hun skelet en zijn dus kwetsbaar voor broze botten. Zwemmers hebben overigens hetzelfde risico. Het kan nog erger: astronauten verliezen tot 30 procent van de botmassa door hun gewichtsloosheid als ze vier tot zes maanden in de ruimte zweven.

In de tentoonstelling Tot op het bot van het Universiteitsmuseum zijn de verschillen in botopbouw tussen diersoorten die zich anders voortbewegen te zien. Zo heeft een orang-oetang veel stevigere botten dan de mens, omdat de botten bij het in bomen slingeren zwaar belast worden.

Nou hoeven we niet allemaal in bomen te gaan slingeren, maar afwisselend sporten is wel verstandig. Meer weten over de aanmaak van botten? Kijk de lezing van biomedisch ingenieur dr. ir. Debby Gawlitta (UMC Utrecht), zij maakt nieuwe botten van stamcellen.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl