14 apr
81 dagen tot De Tour Hoeveel energie wek jij op in de sportschool?
Hoeveel energie wek jij op in de sportschool?

Tijdens de Tour de France kunnen goede klimmers wel 450 watt produceren per uur. Dat is genoeg vermogen om twee grote plasmatelevisies van elektriciteit te voorzien en wel 36 spaarlampen. Gewone recreatieve fietsers komen al snel aan de 200 watt per uur en tijdens een spinningklasje in de sportschool kunnen duizenden watt geproduceerd worden. Zonde dat die energie verloren gaat, toch?

Dat was ook de gedachte van Sports Art Fitness. Sinds 2012 produceert het bedrijf fitnessapparatuur die de kracht van sportende mensen omzet in elektriciteit. Cardiotoestellen kunnen 70% van de menselijke kracht omzetten in energie. Met de elektriciteit van twee fietsen kan weer een loopband aangedreven worden. Dat bespaart stroomkosten en de sporter spaart: software registreert hoeveel elektriciteit jij opwekt, hoe meer watts hoe meer kortingsbonnen voor drankjes in de sportschool. Je krijgt een beloning voor je prestatie en je bent ook nog eens duurzaam bezig.

Met creatieve ideeën kunnen we de wereld duurzamer maken. Wil je meer te weten komen over dit soort initiatieven? Lees het blog ‘Creatieve Pioniers’, over de bijdrage van de creatieve industrie aan het duurzaamheidsvraagstuk.

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl