13 apr
82 dagen tot De Tour Word je slimmer als je sport?
Word je slimmer als je sport?

Kan je door te bewegen, slimmer worden? Uit een voorstudie van het Mulier instituut, gevestigd in Utrecht, blijkt dat er een relatie is tussen bewegen en het goed kunnen uitvoeren van taken. Na inspanning kan je sneller informatie opnemen en wisselen tussen taken. Dit heet ook wel executief functioneren en is een vorm van intelligentie.

Beweging heeft acute effecten zoals toename van bloed naar de hersenen en een verhoogde aanmaak van zenuwcellen. Maar bewegen heeft ook een structureel effect, namelijk toename van verbindingen tussen zenuwcellen. Hoe moeilijker de beweging is die je maakt, hoe meer je je hersenen gebruikt. Dit heeft verbetering van executieve functies tot gevolg. Meer onderzoek is nodig volgens het Mulier instituut naar de frequentie, intensiteit, duur en type sport die tot de beste resultaten leiden. Maar na het fietsen in een uitdagende omgeving kan je beter taken uitvoeren.

Springlab Utrecht wil samen met de studenten en sportcentrum Olympos manieren bedenken om sport te combineren met leren. Zo hielden ze vorig jaar een interessante brainstormavond over de mogelijkheden en de ontwikkelingen. Is het volgen van colleges op hometrainers, of staand vergaderen de toekomst? Uit een rapport van TNO blijkt dat bewegen tijdens werk de prestaties niet negatief beïnvloedt, maar wel positieve effecten heeft op je gezondheid. Té veel stilzitten kan zeer ongezond zijn! Lees meer over ideeën over actief leren in de toekomst.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl