09 apr
86 dagen tot De Tour Mag je mensen (onbewust) beïnvloeden om de fiets te nemen?
Mag je mensen (onbewust) beïnvloeden om de fiets te nemen?

De overheid heeft graag een gezonde bevolking. Daarop maakt zij beleid: van een rookverbod tot het stimuleren van gezond eetgedrag. De Tour de France kan stedelingen inspireren te gaan sporten. Maar is dit wel de verantwoordelijkheid van de overheid? Hoe verhoudt volksgezondheid zich tot vrije keuze? Dr. ir. Moniek Pieters, directeur van de sectie Volksgezondheid en Zorg van het Utrechtse Kennisinstituut RIVM, sprak bij Studium Generale over de relatie tussen wetenschap, beleid en bevolking in het gezondheidsdebat. Interventie door de overheid is volgens haar gerechtvaardigd omdat hoge gezondheidskosten door een slechte gezondheid uiteindelijk nadelig zijn voor de gehele samenleving.

Maar hoe ver mag de overheid daarin gaan? Door middel van kleine duwtjes in de goede richting, worden mensen nu al gestimuleerd de goede keuze te maken. Denk aan een striptekening op het fietspad, om racefietsers te vragen op te letten, of getapete fietsvakken, om orde te brengen in de fietsparkeerchaos. Dit wordt nudging genoemd en speelt in op ons onbewuste gedrag. Gaat dit soort onbewuste sturing te ver?

Samen met kunstenaars en wetenschappers onderzoekt SETUP, het Utrechtse centrum voor creatieve innovatie en nieuwe media, hoe burgers zelf nudges kunnen gebruiken om fietsgedrag in de publieke ruimte te beïnvloeden. Meedenken? Meld je aan voor De Controlegroep van SETUP, en laat je sturen door de dagelijkse keuzes die gedragsturende apps, wearables, ecoaches en algoritmen voor jou maken.

foto: Carlton Reid via Flickr.com

Scheur naar Sport & Samenleving

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl