08 apr
87 dagen tot De Tour Wielrennen populairder dan ooit?
Wielrennen populairder dan ooit?

Wielrennen lijkt dé nieuwe trend. Maar is dat wel zo? De Nederlandse wielersportmonitor publiceerde harde cijfers: 6% van de Nederlanders boven de achttien fietst minimaal één keer per maand op een wielrenfiets, mountainbike of andere sportieve fiets. Mannen beoefenen de sport vier keer zoveel als vrouwen. Volgens het rapport is de omvang van de wielersport inderdaad toegenomen door de juiste sociaal-demografische omstandigheden in Nederland. In onze geïndividualiseerde maatschappij willen mensen sporten wanneer het uitkomt. Wielrennen is daar heel geschikt voor.

Ook de Utrechtse Studenten Wielervereniging de Domrenner merkt dat wielrennen in populariteit toeneemt. Els van Kolfschooten, secretaris: “Wij zien de laatste jaren nog steeds een stijging in het aantal leden en vooral in het aantal vrouwen. Dit komt denk ik door de Nederlandse successen van vrouwelijke wielrenners, zoals Marianne Vos en Annemiek van Vleuten, waardoor de sport meer naamsbekendheid krijgt. Ook zijn er relatief veel vrouwenfietsclubjes met een eigen wielrencompetitie. Dit soort groepen zijn vooral populair in Utrecht en Amsterdam.”

Wielrennen is dus al lang niet meer een mannensport. Bestaan er überhaupt mannensporten? Het ligt eraan wat je verstaat onder mannelijk- en vrouwelijkheid. In het Filosofisch Café spraken dr. Linda Duits (Genderstudies, UU) en dr. Annemie Halsema (Wijsbegeerte, VU) over man- en vrouwzijn en het doorbreken van taboes.

De Domrenner organiseert verschillende activiteiten tijdens de tour, onder andere een klimtijdrit in de parkeergarage van P+R De Uithof. Daar mag iedereen aan mee doen, studenten, niet-studenten, op je racefiets of op je stadsfiets. Ga voor meer info naar domrenner.nl

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl