07 apr
88 dagen tot De Tour Fietsen door de sterren
Fietsen door de sterren

2015 is niet alleen het jaar dat de Tour de France in Utrecht van start gaat, maar ook het internationale Van Gogh-jaar. Het fietspad van kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde combineert beide: op het 600 meter lange fietspad tussen Nuenen en Eindhoven lijkt het alsof je door het schilderij ‘Sterrennacht’ van Van Gogh heen fietst. In het asfalt zitten glow in the dark-steentjes verwerkt die ’s avonds oplichten. Dezelfde technologie gebruikt Roosegaarde voor het ontwerp van de smart highway, waarbij glow in the dark-lijnen worden gebruikt om autowegen duurzamer te maken.

Nieuwe technieken en materialen maken steeds meer mogelijk. In de lezingenserie 'Stof tot nadenken' onderzochten we de ontwikkeling van materiaal. Zo vertelde prof. dr. ir. Sybrand van der Zwaag (Lucht- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft) hoe hij bacteriën inzet om scheuren in asfalt te herstellen en zelfhelend te maken. Kijk de lezing 'Zelfherstellend materiaal' terug.

Meer weten over de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap waaruit nieuwe ideeën ontstaan? Kom dan volgende week donderdag naar de gratis en voor iedereen toegankelijke lezing van prof. dr. ir. Louise O. Fresco (bestuursvoorzitter WUR en auteur). Fresco stelt dat kunst noodzakelijk is voor wetenschap en andersom.

Scheur naar Innovatie

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl