04 apr
91 dagen tot De Tour Hoe sturen onze hersenen ons eetgedrag?
Hoe sturen onze hersenen ons eetgedrag?

Wat gebeurt er in je hersenen als je eten ziet of proeft? En kunnen we onszelf daarin sturen? Neurobioloog dr. Paul Smeets (Image Sciences Insitute, UMC Utrecht) doet onderzoek naar voeding in het brein. Veel van ons eetgedrag is onbewust. Kilo's sluipen er ongemerkt aan. Als je afgeleid wordt, bijvoorbeeld door de tv, eet je zo een zak chips weg. Ook door sportdrankjes krijg je ongemerkt veel energie binnen. Smeets adviseert om langzaam en bewust te eten, zodat je maag en hersenen kunnen registreren wat er binnenkomt. Naast fysieke verzadiging heb je sensorische verzadiging: we zijn pas voldaan na het proeven van verschillende smaken. Daardoor heb je na een hartige avondmaaltijd, ook al zit je vol, nog steeds zin in een zoet toetje. Ook zijn we gevoelig voor variatie in textuur en kleur. Producenten maken daar slim gebruik van: waarom denk je dat M&M's in een zak verschillende kleuren hebben? Bewustwording kan helpen. Laat je niet afleiden tijdens het eten en doe geen boodschappen als je honger hebt.

Meer weten? Kijk de lezing Voer voor je brein terug, waarin dr. Paul Smeets laat zien hoe onze hersenen ons eetgedrag sturen.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl