01 apr
94 dagen tot De Tour Meer fietsers door klimaatverandering
Meer fietsers door klimaatverandering

Als het mooi weer is, pak je eerder de fiets dan als het koud is. Geowetenschapper dr. Lars Böcker (Geowetenschappen, UU) voorspelt dat warmere winters door klimaatverandering leiden tot meer mensen die de fiets pakken. Böcker promoveerde in het najaar van 2014 op een onderzoek naar fietsgedrag en klimaatverandering. Beleidsmakers moeten bij de aanleg van fietsinfrastructuur rekening houden met een mogelijke toename van fietsgebruik in een toekomstig klimaat, adviseert hij. In de zomer gaan naar verwachting juist minder mensen fietsen, door extreme hitte en meer regen. Maar dan kan beschutting bescherming bieden.

Daar moet dan wel aan gedacht worden bij stedelijk ontwerp. Het gebruik van bedekkend groen, dat zowel verkoeling als beschutting biedt, kan een oplossing zijn om fietsers op de fiets te houden.

Meer weten over de gevolgen van klimaatverandering? Kijk dan bijvoorbeeld de lezing ‘Wat moeten we doen?’ in de serie Klimaatverandering waarin filosoof prof. dr. mr. Herman Philipse (Universiteitshoogleraar, UU) uiteenzet wat we moeten doen om de versnelde opwarming van de aarde tegen te gaan. Vaker de fiets pakken is al een mooi begin.

Scheur naar Utrecht fietsstad

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl