30 mrt
96 dagen tot De Tour Meer motivatie kan leiden tot slechtere prestaties
Meer motivatie kan leiden tot slechtere prestaties

Nog even extra blokken voor een goed cijfer, een bonus als je hard werkt op kantoor, of een topsporter die net dat tandje extra bijzet en zo goud binnensleept: inspanning wordt beloond. Toch leidt extra motivatie niet altijd tot betere prestaties. Dr. Erik Bijleveld (Gedragswetenschappen, RU), tot voor kort verbonden aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar choking under pressure: het verschijnsel dat mensen slechter presteren dan ze kunnen, wanneer de motivatie heel hoog is.

Waarom presteren we slechter terwijl we juist beter ons best doen? Dat heeft te maken met ons werkgeheugen, het mentale systeem dat informatie tijdelijk actief houdt. Wanneer we onder druk staan wordt ons werkgeheugen opgevuld door zorgen over die prestatie. Daardoor is er minder werkgeheugen beschikbaar voor de taak zelf. Denk aan een computer die goed werkt, maar vertraagt als er tien programma’s tegelijk open staan. Daarnaast zorgt prestatiedruk ervoor dat we bewuste aandacht gaan gebruiken voor iets dat we normaal gesproken automatisch doen. Die extra concentratie verstoort de vloeiende uitvoering van goed aangeleerde bewegingen, zoals het serveren van een tennisser, maar ook het schakelen in de auto.

Concentreer je dus op waar je mee bezig bent, maar denk er niet teveel over na. En ga er al helemaal niet over stressen, dat werkt alleen maar averechts. Meer weten? Lees de column van Bijleveld over presteren onder druk.

Scheur naar Lijf & Leden

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl