29 mrt
96 dagen tot De Tour De ongeschreven regels van de Tour
De ongeschreven regels van de Tour

25 kilometer voor de finish ontsnapt gele truihouder Andy Schleck uit de kopgroep. Dan loopt zijn ketting eraf en zet Alberto Contador de aanval in. Schleck verliest 39 seconden door het ongemak en verliest de gele trui aan Contador. Schleck is woedend: “My stomach is full of anger. I want my revenge” roept hij uit. Contador brak namelijk de ongeschreven regel dat je niet aanvalt als iemand technische problemen heeft. Zich bewust van het oneerlijke spel, bood Contador later zijn excuses aan.

Er zijn veel ongeschreven regels in de Tour. Je valt niet aan bij valpartijen, eet- en plaspauzes en ook niet wanneer een renner inhoudt om zijn familie langs de zijlijn te begroeten. Daarnaast geniet de gele truidrager bijzonder aanzien en krijgt hij meer ruimte binnen het peloton. Indien twee renners op kop de finish naderen waarvan één de gele trui kan veroveren, dan siert het hem als hij de ritzege aan de ander gunt. Zo verdelen ze als het ware de winst.

Wielrennen is een teamsport en de renners hebben elkaars hulp hard nodig. Het is ook bij uitstek een sport waarbij de deelnemers functioneren als gemeenschap op basis van een set ongeschreven regels. Meer weten? Lees dit artikel over sportethiek van wetenschapper dr. Jan Vorstenbosch (Toegepaste ethiek, UU).

Scheur naar Tips & Tricks

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl