28 mrt
97 dagen tot De Tour Is deze muffin doping?
Is deze muffin doping?

In 1992 werd de Amerikaanse wielrenner Alexi Grewal betrapt op het gebruik van doping. De dopingcontrole wees op het gebruik van morfine. Grewal ontkende het dopinggebruik en gaf aan dat hij de dagen ervoor heel veel maanzaadmuffins gegeten had. Niemand geloofde zijn rare excuus in eerste instantie, maar uit onderzoek bleek dat maanzaadjes inderdaad kleine hoeveelheden morfine bevatten. Grewals maanzaadmuffins werden onderzocht en deze bleken inderdaad geleid te hebben tot de positieve uitkomst van de controle. Grewal werd vrijgesproken.

De grens tussen medicijnen en voeding is een vage grens. Ongeveer 65% van de geneesmiddelen is ontwikkeld uit voedingsmiddelen, volgens prof. dr. Johan Garssen (Farmaceutische wetenschap, UU). Zo was aspirine oorspronkelijk een thee die gedronken werd in het oude Egypte, gemaakt van de schors van een boom. 1000 jaar later kwam men erachter dat de thee helpt tegen koorts en pijn, wat leidde tot de ontwikkeling van het huidige aspirientje, het meest gebruikte geneesmiddel ter wereld.

Gewone voedingsmiddelen als maanzaadmuffins kunnen dus een prestatieverhogende werking hebben. Renners drinken nu graag cola, maar zeker vroeger, toen er nog cocaïne in cola zat, was het drankje populair. Waar trek je de grens tussen voeding en doping? Mogen de profwielrenners straks geen druppel koffie meer drinken en geen hapje muffin meer eten?

Meer weten over de verdwijnende grens tussen farma en voeding? Kijk de lezing van prof. dr. Johan Garssen terug.

Scheur naar Voeding

Meer verdieping? Check www.sg.uu.nl